Regiovisie GGZ - speerpunt 2: één taal één boodschap

Geplaatst op:
GGZ Regiovisie
In de Regiovisie GGZ wordt gesproken over drie speerpunten waarvoor de komende jaren meer aandacht nodig is. Het tweede speerpunt in de Regiovisie GGZ, is het verbeteren van de afstemming tussen de verschillende zorgverleners binnen de GGZ: eenheid van taal en een gemeenschappelijke boodschap naar de patiënt zijn daarbij belangrijk.  
 
Waarom is afstemming nodig?  
Er bestaan onder patiënten verschillende ideeën over wat een GGZ-behandeling inhoudt. Een belangrijke misvatting is dat de behandeling bestaat uit “het praten met een psycholoog of andere hulpverlener binnen de GGZ”. In werkelijkheid vindt de behandeling hoofdzakelijk plaats in de tijd tussen de afspraken en hangt deze af van hoe de patiënt daarin zelf actief aan de slag gaat met de adviezen en oefeningen die meegegeven worden. Wanneer een patiënt zich meldt met klachten, dan is het prettig voor de patiënt dat de uitleg door de eerste zorgverlener, over wat de patiënt van een behandeling kan verwachten, overeenkomt met die van de daaropvolgende zorgverleners. Nu is dat vaak nog onduidelijk, ook tussen zorgverleners onderling. Door het ontbreken van eenheid van taal en een gemeenschappelijke boodschap kunnen behandelingen ook vaak langer duren dan noodzakelijk. Dit komt doordat de patiënt niet direct op de juiste plek aankomt, of dat de doelstellingen en wederzijdse verwachtingen aan het begin van de behandeling niet goed zijn afgestemd. 
 
Hoe zorgen we voor betere afstemming? 
Er is een regionale module Samen Beslissen ontwikkeld. Deze biedt handvatten om hulpvraag en hulpaanbod beter op elkaar af te stemmen: 
  • De patiënt wordt actief bevraagd op de doelstellingen en de wijze waarop hij of zij aan de klachten zou willen werken. 
  • De zorgprofessional geeft aan welke behandelmogelijkheden passend zijn voor de hulpvraag van de patiënt.  
Het grote voordeel van de module is dat deze van toepassing is op elke stap in het zorgproces. Zo kunnen we ervoor zorgen dat patiënten binnen de GGZ bij elke zorgverlener op dezelfde manier benaderd worden, waardoor er meer duidelijkheid komt voor de patiënt over wat deze kan verwachten van een behandeling. Tevens krijgt de patiënt van de verschillende zorgverleners in de keten dezelfde boodschap, wat samenwerking rondom de patiënt soepeler laat verlopen.    
 
GGZ Delfland heeft daarom besloten al zijn medewerkers in Samen Beslissen te trainen. Daarnaast hebben zij hun training, in combinatie met een onlinetraining beschikbaar gesteld voor POH-GGZ en vrijgevestigde psychologen. Op 8 november 2022 was de eerste training en in het najaar van 2023 zal de tweede training plaatsvinden. Neem voor meer informatie, contact op met Daniëlle Vissers, dvissers@zel.nl.  
 
In dit filmpje vertelt Anette Aalbers meer over Samen Beslissen in de GGZ. 
 
In het ZorgBulletin van 1 juni verscheen het eerste artikel in de serie over de regiovisie GGZ en in het artikel van 15 juni lag de focus op het eerste speerpunt. Wil je meer weten over de regiovisie GGZ? Klik dan hier.
- Marleen Heijsteeg en Danielle Vissers
Deel dit bericht

Meld je aan voor ons nieuwsbulletin!

Zo blijf je elke week op de hoogte van regionaal nieuws