Regiovisie GGZ- speerpunt 1: aansluiting bij het sociaal domein

Geplaatst op:
Regiovisie GGZ Sociaal domein
In de Regiovisie GGZ wordt gesproken over drie speerpunten waarvoor de komende jaren meer aandacht nodig is. Het eerste speerpunt is een goede samenwerking tussen de GGZ en het sociaal domein. Hoewel dit al jaren onder de aandacht is, lijken de twee domeinen elkaar moeilijk te vinden. Maar waarom is de samenwerking zo belangrijk? Dat is tweeledig:

  1. In de praktijk blijkt dat veel mensen die psychische klachten ondervinden, ook maatschappelijke problemen ervaren. Om de psychische klachten te verbeteren, is ondersteuning vanuit het sociaal domein vaak van grote meerwaarde.
  2. Uit onderzoek naar de wachtlijsten is gebleken dat veel mensen die op de wachtlijst voor de GGZ staan, eigenlijk een maatschappelijk probleem hebben. Om onnodig wachten te voorkomen, is het belangrijk dat dit tijdig gesignaleerd wordt, zodat het soicaal domein ingeschakeld kan worden. Andersom kunnen mensen die zich binnen het sociaal domein aanmelden ook psychische klachten hebben.
Maar wanneer is het nu GGZ en wanneer past iemand beter in het sociaal domein?
Kort door de bocht is de GGZ ingericht voor mensen met klachten, die niet “logisch” zijn. Dat betekent dat mensen zonder dat daar een directe aanleiding voor is, angstig, depressief, of bijv. paranoïde zijn.

Hebben mensen psychische klachten met een aanwijsbare oorzaak, zoals schulden, eenzaamheid, rouw etc. dan is dit over het algemeen geen GGZ-, maar een maatschappelijk probleem. Hier is de inzet van het sociaal domein beter op zijn plaats dan GGZ. De oplossing ligt namelijk niet in de behandeling van de klachten, maar in ondersteuning bij het probleem dat de klachten veroorzaakt.

In dit filmpje vertelt Anja van Oosten meer over de mogelijkheden binnen het sociaal domein.

In het ZorgBulletin van 1 juni verscheen het eerste artikel in deze serie over de regiovisie GGZ. Wil je meer weten over de regiovisie GGZ? Klik dan hier.
- Marleen Heijsteeg en Danielle Vissers
Deel dit bericht

Meld je aan voor ons nieuwsbulletin!

Zo blijf je elke week op de hoogte van regionaal nieuws