Oncologiezorg in de eerste lijn

Geplaatst op:
Oncologie Oncologiezorg Eerstelijnszorg
1 op de 3 Nederlanders heeft te maken met kanker. Daarnaast overleven steeds meer mensen deze ziekte en is de levensverwachting voor patiënten met kanker hoger dan vroeger. Kankerpatiënten hebben veelal te maken met fysieke, psychosociale, mentale en maatschappelijke uitdagingen. Dit start al bij de diagnose, loopt door in de behandelfase en ook na de behandeling voor kanker kunnen patiënten – vaak nog jarenlang – kampen met allerlei late effecten gerelateerd aan de kanker en de behandelingen. Dat betekent dat de zorg aan deze groep patiënten vaak wordt geleverd door eerstelijns zorgverleners. Andrea van der Boor, praktijkondersteuner bij Huisartsenpraktijk Doelpunt uit Maasland deelt haar ervaringen met het structureel leveren van oncologiezorg op maat in de praktijk.
     
“Voordat ik in de huisartsenpraktijk kwam te werken, werkte ik als oncologieverpleegkundige in het ziekenhuis. In de huisartsenpraktijk viel mij al snel op dat structurele oncologiezorg ontbrak. Er is een gat tussen de intensieve oncologiezorg in het ziekenhuis en de zorg binnen de huisartsenpraktijk. Bovendien weten patiënten en huisartsen vaak niet waar zij terecht kunnen.  
Ik ben daarom op zoek gegaan naar een manier om de oncologiezorg in de huisartsenpraktijk te integreren en kwam terecht bij Jolanda Dekker, POH-oncologie in Huisartsenpraktijk Copenhaege en Adviseur oncologie van ZEL.”  


 
Jolanda Dekker, Adviseur oncologie van ZEL (links) en Andrea van der Boor, praktijkondersteuner bij Huisartsenpraktijk Doelpunt

Oncologiezorg oppakken in de huisartsenpraktijk, hoe doe je dat?
Dat is makkelijk gezegd, oncologiezorg integreren in de huisartsenpraktijk, maar hoe doe je dat? Andrea over haar aanpak: “Ik heb een ochtend met Jolanda meegelopen om te kijken hoe zij de oncologiezorg in haar praktijk organiseert. Daarna ben ik in onze praktijk gaan kijken wie de oncologiepatiënten zijn en met welke patiënten ik direct aan de slag kon. Ik ben gestart met de patiënten die een nieuwe diagnose kregen en uitbehandelde patiënten die door het ziekenhuis zijn terugverwezen, zowel curatief als palliatief. Ook de huisarts is enthousiast en draagt regelmatig patiënten aan die wat extra aandacht nodig hebben.
Ik bezoek de geselecteerde patiënten thuis of ik neem telefonisch contact op om te kijken waar ze tegenaan lopen. Ook ben ik er soms juist voor de partner van de kankerpatiënt. Wat ik zowel patiënten als naasten bied, is een luisterend oor en indien gewenst hulp, informatie of tips, zoals bijvoorbeeld informatie over inloophuizen, verwijzing naar POH-GGZ, paramedici en/of lotgenotencontact.”

 

Wat zijn de ervaringen in de praktijk?
Andrea krijgt positieve reacties van de mensen waar zij op bezoek gaat: “Zij waarderen de aandacht. Het is fijn dat deze patiënten met hun problematiek bij de huisartsenpraktijk in beeld zijn en dat de patiënten weten waar zij terecht kunnen met vragen en/of problemen. Als de huisarts goed op de hoogte is, hoeft de patiënt zijn verhaal niet steeds te vertellen. Natuurlijk krijgt de huisarts bij terugverwijzing een medische terugkoppeling vanuit de tweede lijn. Echter, vaak weten zij niet hoe het verder met de patiënt gaat.” Jolanda vult aan: “Om ook deze informatie vanuit het ziekenhuis door te geven aan de huisarts is in Franciscus Gasthuis & Vlietland een pilot van start gegaan. Tijdens de pilot versturen de consultatief- en palliatief oncologieverpleegkundigen, wanneer er relevante psychosociale informatie te delen is, een overdracht aan de huisarts. Deze brief is een aanvulling op de afsluitende brief van de oncoloog.”

 

“Ik had veel aan de handreiking en het zorgplan van ZEL. Zo is de lijst met ICPC-codes fijn om patiënten op te zoeken in het HIS. Verder staan in de handreiking verschillende gespreksmodellen en de sociale kaart.”  

Samenwerking 
Andrea zit niet stil: “Ik ben met Thuiszorg Pieter van Foreest bezig om in het kader van advanced care planning samen met de wijkverpleging patiënten te bezoeken en samen de zorg op te pakken. Ook heb ik korte lijnen met de apotheek over het stopzetten van medicatie of over spoedbezorgingen. Ik ben net gestart met de oncologiezorg en moet de sociale kaart nog verder uitwerken.”  

Andrea adviseert collega’s die ook aan de slag willen met oncologiezorg in de eerste lijn, om contact te zoeken met collega’s in de buurt die al met oncologiezorg bezig zijn. Ook kunnen zij via ZEL ondersteuning krijgen en bijvoorbeeld een dag met Jolanda Dekker meelopen.  

Kijk voor meer informatie op de ZEL website of neem contact op met Jolanda Dekker.
- Debra Brouwn
Deel dit bericht

Meld je aan voor ons nieuwsbulletin!

Zo blijf je elke week op de hoogte van regionaal nieuws