LSP

Het LSP draagt bij aan medicatieveiligheid door ervoor te zorgen dat medicatie- en ICA gegevens van patiënten beschikbaar zijn voor huisartsen en apotheken die deze patiënten behandelen. Dit geldt alleen indien de patiënt daar toestemming voor heeft gegeven. Dit is van belang als de patiënt bijvoorbeeld bij de huisartsenpost, een waarnemend huisarts of apotheek terecht komt. Via LSP hebben waarnemers en de HAP alle gegevens die zij nodig hebben van uw patiënt.

Verder zorgt LSP ook voor een volledig dossier. Een waarnemer of de HAP die uw patiënt behandeld heeft, stuurt u via LSP een waarneembericht, zo weet u precies met welke klachten uw patiënt op de HAP is geweest en welke behandeling is ingezet.

Een patiënt kan via Volgjezorg zien door wie en wanneer gegevens zijn uitgewisseld.

Het grootste deel van de openbare en poliklinische apotheken, huisartsenpraktijken, huisartsenposten en ziekenhuizen in Nederland is aangesloten op LSP. En daar komen steeds meer zorgaanbieders bij, zoals GGZ-instellingen, VVT-instellingen en zorggroepen.

Wilt u zich als huisarts aansluiten op LSP en wilt u de toestemming van uw patiënten registreren? Dan dient u een aantal zaken in uw HIS te regelen.

Klik hieronder op uw HIS voor informatie over aansluiting vanuit uw HIS op LSP:

Het overgrote deel van de apotheken in Nederland is aangesloten op het Landelijk Schakelpunt. Via dit ‘netwerk’ delen zij medicatiegegevens van patiënten met andere zorgverleners:
  • Andere apotheken, zoals de dienstapotheek en de poliklinische apotheek in het ziekenhuis.
  • Medisch specialisten in ziekenhuizen en andere zorginstellingen.
Lees hier meer over LSP en apotheken.

Zorgverleners die het LSP gebruiken, kunnen in aanmerking komen voor LSP-vergoedingen. Als huisarts kunt u bijvoorbeeld een tegemoetkoming krijgen voor de tijd en moeite die u investeert in het vragen van toestemming aan uw patiënten, het verwerken van de opt-ins in uw systeem en het aanmelden van dossiers bij LSP.
Bekijk hier de actuele vergoedingen en hoe u hiervoor in aanmerking komt.

Het LSP wordt beheerd door de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ).

In de regio DWO-NWN zorgt ZEL voor
:
  • Communicatie over de ontwikkelingen rondom het LSP via nieuwsbrieven naar apotheken en huisartsen,
  • Antwoord op vragen van zorgverleners - vraagbaak,
  • Handreikingen om het opt-in percentage en het LSP-gebruik te verhogen,
  • Ondersteunen tijdens het aansluitproces eventueel samen met VZVZ,
  • Verbinding met en tussen de landelijke en regionale ontwikkelingen door deelname aan de regionale netwerkdagen, waarin vertegenwoordigers van regionale samenwerkingsorganisaties en de VZVZ operationele zaken bespreken rondom de implementatie van en ontwikkelingen van  het LSP.

Wat vond je van deze pagina?