Ervaringen uit de praktijk met zorgpad aspecifieke rugklachten

Geplaatst op:
Lage rugklachten Zorgpad aspecifiek
“Voorheen probeerde ik patiënten met aspecifieke lage rugklachten zo lang mogelijk zelf te begeleiden, soms met behulp van de lokale fysiotherapeut. Op het moment dat er twijfel was of de lage rugklachten echt aspecifiek of toch (pseudo) radiculair waren, had ik behalve mijn anamnese en het lichamelijk onderzoek soms aanvullend onderzoek nodig. Door de landelijk oplopende wachttijden bij de neurologen vroeg ik steeds vaker zelf een MRI aan van de lage rug. Als ik dan moeilijk behandelbare klachten had met afwijkingen op de MRI, stuurde ik ze door naar de neuroloog.", aldus Robin van der Putten, huisarts in Maasland. Hij nam deel aan de pilot zorgpad aspecifieke rugklachten om te kijken of dit anders kan. 

“In sommige gevallen, vooral bij pseudo radiculaire rugklachten had ik behoefte aan een tweede mening. De fysio’s waar ik mee samenwerk, beschikten (nog) niet over deze expertise dus was ik benieuwd naar het onderdeel van het zorgpad; meekijkconsult fysiotherapie met de gespecialiseerde fysiotherapeut.”  Door de meekijkconsulten krijgt Robin een extra beoordeling. “Zo zie ik of ik op de goede weg zit. Bovendien voelen patiënten zich zeer serieus genomen. De fysiotherapeuten informeren mij ook regelmatig over andere behandelmogelijkheden die vaak goed aanslaan. Daarnaast maak ik gebruik van de expertise van de gespecialiseerde fysiotherapeut als tweede mening over welke verwijzing naar een gespecialiseerd centrum of ziekenhuis, wel zinvol kan zijn.” 

Het is duidelijk dat Robin enthousiast is over het meekijkconsult: “Ik denk dat de extra expertise zorgt voor goede diagnostiek en extra behandelmogelijkheden binnen de eerste lijn. Ik zet het meekijkconsult nu in bij therapieresistente radiculaire rugklachten. Maar ik kan het ook inzetten als er bij een patiënt veel onzekerheid blijft over de oorzaak of wanneer de pijn moeilijk te verdragen is. Het verslag dat ik van de fysio kreeg, was uitgebreid en duidelijk.”  

Door deze extra mogelijkheid ziet Robin dat de samenwerking intensiever is geworden: “We weten elkaar beter te vinden en communiceren vaak via Siilo over dit onderwerp. Door deze verdiepingsslag verbetert wat mij betreft ook de kwaliteit van de afspraken tussen de eerste en tweede lijn. In het begin moest ik even zoeken naar wie ik in mijn gemeente kon verwijzen voor een meekijkconsult fysiotherapie. Als je dat eenmaal weet, kun je eenvoudig verwijzen via ZorgDomein.”  

Meer informatie over het zorgpad lage rugklachten vind je op hier. Voor vragen kun je contact opnemen met Nic van Paassen, Paramedisch adviseur ZEL.  
- Nic van Paassen en Debra Brouwn
Deel dit bericht

Meld je aan voor ons nieuwsbulletin!

Zo blijf je elke week op de hoogte van regionaal nieuws